top of page

Bebek ve çocuk gelişim aşamaları

Çocuklar birbirlerinden farklı yapısal özelliklerde doğar ve gelişirler. Bir çocuğun geldiği seviye başka bir çocukta henüz gerçekleşmemiş olabilir fakat dönemsel olarak hepsinin ebeveynlerinden bekledikleri ihtiyaçlar benzerdir. Bu gelişim dönemlerinin getirdiği bazı özelliklerdir.

0-18 ay dönemi gelişim ihtiyaçları,

Temel güven dönemi olarak geçen bu dönemde bebeğin en çok ihtiyaç duyduğu şey annesi ile arasında kuracağı bağdır. İlk 3 ayda bebeğin temel ihtiyaçları hemen karşılanmalıyken, 3 aydan sonra bebek bekleme süresini tolere edebilir hale gelir. Bu dönemin motor gelişim özelliklerinin en başında emme ve yutma refleksi gelir. Bunları tamamlamış olan çocuk farklı bir evreye geçiş yapar. İlk reflekslerinden biri başını kaldırmaktır.
Yeni doğan bir bebek günde 12-18 saat uyurken 12.ayın sonunda bu süre 10 saate kadar düşebilir.
Göz teması ile iletişim kurmak her dönem olduğu gibi bu süreçte de önemlidir ve dil gelişiminin temelleri atılmaya başlanan süreçte nesnelerin isimleri sık sık telafuz edilmelidir. Sesli ya da hareketli oyuncak ve kitaplar ilgilerini çekeceği için öncelik verilmelidir.



18-24 ay dönemi gelişim ihtiyaçları,


12 ay sonrası çocuk artık kendi yemek yeme konusunda cesaretlendirilmeli ve yavaş yavaş kaşık tutabilir hale gelmelidir. 18-24 ayda ince motor gelişimi iyice artar. Nesneleri üst üste dizmeye başlar. Hamuru elinde yuvarlama kazanımını edinmeye başlar. Topa tekme atabilir ve bardağı iki eliyle kavrayabilir.
12-18 aylık çocuklar tek kelime söylerken 18-24 aylık çocuklar iki sözcüğü bir arada kullanabilir.
Vücudunun bölümleri sorulduğunda gösterebilir.
5 görüntüleme0 yorum

Comments


bottom of page